PRILAGOJENI RECEPT ZA TORTO SACHER

Originalni recept za Sacher torto predvideva za torto s premerom 22cm uporabo 7 jajc, 17 dag masla, 17 dag moke, 17 dag. sladkorja... Ker maslo neugodno vpliva na pojav mozoljev J ), sem recept rahlo prilagodil, količine sestavin sem tudi "pretvoril" v mililitre (100ml = 1dl = 0,1l). S tem jih je lažje odmeriti, ako nimaš primerne tehtnice (15dag masla zlahka določiš tako, da od 25 dag kosa masla odrežeš 3/5). Recept je prilagojen za model premera 24 cm.

 

Sestavine

Biskvit

 

Čokolada v prahu "Gorenjka"

200 g

Sladkor kristalni

200 ml

Moka

200 ml

Maslo

150 g

Jajca

6 (7, če so manjša)

Vanilin sladkor

1 zavitek

Pecilni prašek

1 kavna žlička (original brez pecilnega praška)

Mleko

1 jedilna žlica

Sol

1 ščepec

Marelična marmelada

400 g

Kivi liker

1 jedilna žlica

Rum

1 jedilna žlica

Čokoladni preliv

 

Maslo

75 g

Jedilna čokolada

150 g

Mleko

1 - 2 jedilni žlici

(ali čokoladni preliv Gorenjka - mlečni)

(200 g)

 

Za pripravo je potrebno imeti še papir za peko, nekaj posode, model za torto premera 22 ... 24 cm, mikser, 3 ure časa in dobro voljo.

 

Priprava biskvita

Maslo zmehčaš, dodaš sol, sladkor, vanilin sladkor in rumenjake. Vse skupaj stepaš, da se speni. Dodaš čokolado v prahu in žlico mleka in ponovno stepaš.

Jajčne beljake stepeš v trd!!! sneg. Pri Sacher torti je zelo pomembno, da je sneg zares trd, saj originalni recept ne vsebuje pecilnega praška in je sneg edina sestavina, ki povzroči, da biskvit naraste. Če pecilni prašek uporabiš, ga "na suho" primešaš moki.

Sneg in moko ROČNO z metlico!!! NEŽNO !!! po tretjinah vmešaš v preostalo maso.

Pekač pomastiš in obložiš s papirjem za peko. Maso vliješ v pekač, dobro pretreseš in pečeš 55 do 70 min. na temperaturi 175C. Prvih 45 minut model prekriješ z Alu folijo, da se po vrhu preveč ne zažge.

 

Mazanje z marmelado

Pečeni biskvit prerežeš po sredini, vrh pa tudi lahko odrežeš ca. 1 cm, če želiš lepo ravno vrhnjo površino torte. Biskvit po sredini namažeš z marmelado, v katero si primešal rum in kivi liker. Tanko namažeš tudi obod in vrhnjo stranico torte ter pustiš ca. pol ure, da se marmelada vpije v torto. Torta je še boljša, če biskvit pred mazanjem z marmelado previdno!!! navlažiš z ledenim čajem (priporočam ledeni čaj z okusom limone :)

 

Čokoladni preliv

Maslo, mleko in jedilno čokolado na topli vodni kopeli zmešaš v tekočo maso. Mleka dodaš toliko, da je masa ravno prav tekoča. Poliješ po torti (mljac J).

 

Vrnitev na glavno kuharsko stran!

Back to home page!