SADNA ŽELE TORTA

 

Sestavine

Jajca

4

Drobno mleti sladkor

100 ml

Vanilin sladkor

1 vrečka

Moka

120 ml

Jedilna čokolada

40 g

Maslo

20 g

Sol

1 ščepec

Pecilni prašek

1 kavna žlička

Mleti orehi za dekoracijo

 

Marmelada (robida ali gozdni sadeži)

 

Sadje (jagode, kivi, vložene višnje, črno grozdje, banane,…)

 

Žele v prahu za torto

1 vrečka (glej navodila)

Sladka smetana

400 ml

Med

1 jedilna žlica

Kivi liker in rum

1 jedilna žlica

 

Priprava

Polovico sadja narežeš na drobne kose (v velikosti ene višnje, grozdne jagode razrežeš na polovice, banano na kocke...), dodaš razkoščičene vložene višnje ter daš medit skupaj s po 1 jedilno žlico kivi likerja, ruma in medu, najbolje v hladilnik.

Drugo polovico sadja narežeš na tanke rezine (koleščke) ter prav tako daš medit. Penasto umešaš rumenjake, sladkor, vanilin sladkor in sol. Primešaš na vodni kopeli raztopljeno čokolado in maslo, zatem primešaš izmenoma (po polovicah) še sneg iz beljakov in moko. V moko je predhodno potrebno primešati pecilni prašek. Tako pripravljeno zmes daš v model, obložen s papirjem za peko, pomaščen z maslom ter pečeš 20 min. na 180 C.

Ko se ohladi po sredini prerežeš, tanko namažeš z marmelado, obložiš z drobno narezanim sadjem, prekriješ s smetano, da zapolniš prazen prostor med koščki sadja (narediš ca. 1 cm debelo plast sadja in smetane). Vrhnjo ploskev torte obložiš s sadnimi rezinami, torto ponovno postaviš v model ter sadno oblogo utrdiš z želejem (žele skuhaš v ledenem čaju z okusom limone, količina kot piše v navodilu za pripravo želeja).

Obod torte premažeš s preostankom smetane in posuješ z naribanimi praženimi orehi ali čokoladnimi mrvicami (mljac J). 

 

Vrnitev na glavno kuharsko stran!

Back to home page!