SADNA ŽELE TORTA |
Sestavine
Jajca |
4 |
Drobno mleti sladkor |
100 ml |
Vanilin sladkor |
1 vrečka |
Moka |
120 ml |
Jedilna čokolada |
40 g |
Maslo |
20 g |
Sol |
1 ščepec |
Pecilni prašek |
1 kavna žlička |
Mleti orehi za dekoracijo |
|
Marmelada (robida ali gozdni sadeži) |
|
Sadje (jagode, kivi, vložene višnje, črno grozdje, banane,…) |
|
Ž ele v prahu za torto |
1 vrečka (glej navodila) |
Sladka smetana |
400 ml |
Med |
1 jedilna žlica |
Kivi liker in rum |
1 jedilna žlica |
Priprava
Polovico sadja narežeš na drobne kose (v velikosti ene višnje, grozdne jagode razrežeš na polovice, banano na kocke...), dodaš razkoščičene vložene višnje ter daš medit skupaj s po 1 jedilno žlico kivi likerja, ruma in medu, najbolje v hladilnik.
Drugo polovico sadja narežeš na tanke rezine (koleščke) ter prav tako daš medit. Penasto umešaš rumenjake, sladkor, vanilin sladkor in sol. Primešaš na vodni kopeli raztopljeno čokolado in maslo, zatem primešaš izmenoma (po polovicah) še sneg iz beljakov in moko. V moko je predhodno potrebno primešati pecilni prašek. Tako pripravljeno zmes daš v mo
del, obložen s papirjem za peko, pomaščen z maslom ter pečeš 20 min. na 180 C.Ko se ohladi po sredini prerežeš, tanko namažeš z marmelado, obložiš z drobno narezanim sadjem, prekriješ s smetano, da zapolniš prazen prostor med koščki sadja (narediš ca. 1 cm debelo plast sadja in smetane). Vrhnjo ploskev torte obložiš s sadnimi rezinami, torto ponovno postaviš v model ter sadno oblogo utrdiš z želejem (žele skuhaš v ledenem čaju z okusom limone, količina kot piše v navodilu za pripravo želeja).
Obod torte pre
mažeš s preostankom smetane in posuješ z naribanimi praženimi orehi ali čokoladnimi mrvicami (mljac J).